ПОДРШКА ОСНИВАЊУ КАНАДСКО СРПСКОГ САВЕЗА

Uncategorized, КАНАДСКО СРПСКИ САВЕЗА, ПОЧЕТНА 0 Comment

ПОДРШКА ОСНИВАЊУ КАНАДСКО СРПСКОГ САВЕЗА

 

ТОРОНТО, 15. ЈУЛА /СРНА/ – У Торонту је одржан онлајн састанак на којем је подржано оснивање Канадско српског савеза као кровне организације која би окупљала највећи број удружења и појединаца српске дијаспоре у Канади.

 

На састанку је одлучено да се уз консултације наставе и интензивирају активности на регистрацији и оснивању овог савеза, те да се у процес укључи што већи број удружења и појединаца.

Канадски српски савеза била би непрофитна организација која ће регистрацијом на федералном нивоу, а у духу православне саборности и тековинама слободног и просперитетног канадског друштва заступати и штитити интересе српске заједнице на цијелој територији Канаде.

Учесници састанка нагласили су да поред Епархије канадске Српске православне цркве, као најважнијег стуба канадско-српске заједнице, постоји потреба за оснивањем организације која би омогућила јединство и координацију српске дијаспоре у Канади, а чије би чланице на бази добровољности, транспарентности и солидарности, примарно постале бројне српске организације које годинама и деценијама дјелују у Канади, задржавајући при томе своје независно постојање, специфичности и активизам.

У наредном периоду планиран је нови састанак о чему ће јавност бити благовремено обавијештена.

Осим представника Канадско српског савеза у оснивању, Јове Мискина, Драгомира Тушевљака и Зорана Цвијетића, састанку су присуствовали и Његово преосвештенство епископ канадски Митрофан, амбасадор БиХ у Канади Марко Милисав и генерални конзул Републике Србије у Торонту Василије Петковић.

Канадско Српски Савез (КСС) Циљеви, структура, финансирање

1. Канадско Српски Савез (КСС) представља, заступа и штити интересе српске заједнице у Канади.

2. КСС је регистрована као непрофитабилна организација на федералном нивоу, са сједиштем у Мисисаги, Онтарио, Канада.

3. КСС, у духу православне саборности, подржава, промовише и координира дјеловање чланова: организација и појединаца. 4. КСС успоставља и одржава везе са надлежним институцијама, организацијама и установама у српским земљама, као и са сродним организацијама у српској дијаспори.

5. Дјеловање организације је базирано на духу православља и тековинама слободног, праведног и просперитетног канадског друства.

6. Чланови КСС су организације које се у складу са својим статутом изјасне да узимају учешђе у раду КСС и номинују, као чланове КСС, једног до три представника, зависно од оснивачког статуса и броја чланова, као и појединци које скупштина или извршни одбор изаберу.

7. Рад КСС је базиран на транспарентности, узајамној солидарности и сарадњи.

8. Скупштину КСС чине сви појединци, чланови како је претходно дефинисано. Скупштина бира Извршни Одбор (ИО) И Надзорни Одбор (НО) са мандатом од 2 године, те доноси све важне одлуке.

9. Радом КСС управља Извршни Одбор (ИО) који се састоји од 7 чланова: предсједник, два потпредсједника, секретар, благајник и два члана. 10. Надзорни одбор (НО), који броји три члана спроводи стандардне надзорне функције у домену законитости рада и финансија.

11. ИО, по потреби, именује професионалне и стручне кадрове за правно заступање, финансије, маркетинг, итд.

12. Активности КСС се финансирају од стране организација чланова, индивидуалних чланова, приложника и кроз кампање за прикупљање средстава.

 

Leave a comment

Search

Back to Top